De 10 meestgestelde vragen over de Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
De Wkb is een wet die de kwaliteit van bouwwerken wil verbeteren en de positie van de consument wil versterken door een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen.
De Wkb is ingegaan op 1 januari 2024, tegelijk met de Omgevingswet.
De Wkb geldt eerst voor gevolgklasse 1, waaronder eenvoudige bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Later kunnen ook complexere gebouwen volgen.
Aannemers moeten hun bouwkwaliteit beter aantonen, werken met een kwaliteitsborger en zijn aansprakelijk voor verborgen gebreken na oplevering.
Een kwaliteitsborger is een onafhankelijke partij die controleert of een bouwwerk voldoet aan het Bbl via een goedgekeurd instrument voor kwaliteitsborging.
Consumenten krijgen een sterkere rechtspositie, omdat aannemers na oplevering aansprakelijk blijven voor verborgen gebreken.
De kwaliteitsborger controleert bouwplannen vooraf en voert inspecties uit tijdens de bouw. Na afronding geeft hij een verklaring af, waarmee de gemeente de ingebruikname kan toestaan.
Ja, maar hun rol verandert. De gemeente blijft toezicht houden op ruimtelijke ordening en veiligheid, maar de technische toetsing wordt overgelaten aan de kwaliteitsborger.
Voor eenvoudige bouwwerken vervalt de technische toets vooraf door de gemeente. In plaats daarvan moet een kwaliteitsborger het bouwproces begeleiden en goedkeuren.
Als een gebouw niet voldoet, kan de kwaliteitsborger weigeren een verklaring af te geven, waardoor het niet in gebruik mag worden genomen. De aannemer moet de gebreken dan herstellen.
Veluwezoom 5 1327 AA, Almere Bezoek alleen mogelijk op afspraak.